Menu

Bart_RossieauEen tijdje terug las ik een blog waarin de schrijver het belang benadrukte van kwalitatief hoogwaardige software-ontwikkeling. Ik moest bij het lezen daarvan mijn best doen om niet heel hard ‘hallelujah’ te roepen. Dus bij deze alsnog: HAL-LE-LU-JAH!!! Preach brother, preach! (okay, beetje geïnspireerd op de feestdagen)

Ik ben zelf geen software-engineer. Heb tijdens mijn studie beetje leren programmeren, maar het mag geen naam hebben. Wel heb ik er mijn fascinatie voor technologie in het algemeen en software-ontwikkeling in het bijzonder aan overgehouden.

En ik beken: ik hou van ze, software-engineers. Voor een deel omdat zij iets kunnen dat ik niet kan. Voor een deel omdat zij volstrekt anders naar de wereld kijken dan ik. En dan heb je me. Ik wil begrijpen. Belangrijker nog, het is een vak en ik hou van vakmensen. Software-engineers zijn vakmensen. Althans die bij ons.

En daarin ligt voor mij als ‘business’ mens de uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat vakmensen hun vak kunnen uitoefenen, met alle kennis en principes die daarbij horen, in een steeds sneller veranderende en veeleisend wordende wereld. Ja, ik weet het, Agile, Scrum, continous integration etc. We’re doing it!!

Maar zonder business geen technologie. En ik zie om me heen (in de markt) dat heel vaak de ‘business’ wint. En dat komt vaak omdat de business geen oog heeft voor de kwaliteit van software. En ja, die bestaat ook uit functionaliteit en (gelukkig) steeds meer uit mooie GUI’s en goed UX-design. Maar zeker ook uit datgene dat je niet kunt ‘zien’. De backend, de architectuur, de ontwikkelorganisatie.

Het zou mooi zijn als de markt een manier vindt om kwaliteit van software ontwikkeling mee neemt in haar waardering. En niet door het (markt)mechanisme dat slechte kwaliteit software uiteindelijk ervoor zorgt dat klanten weglopen. Want soms kom je er pas laat achter als klant en is de investering al gedaan.

Iemand ideeën?

~ Bart Rossieau