Menu

Vreemde titel voor een artikel over informatie management binnen de overheid? Eens, maar niet vreemder dan de wijze waarop nagenoeg alle gemeenten hun elektronische dienstverlening organiseren, naar mijn idee. Al lange tijd vraag ik me af waarom al die organisaties die feitelijk allemaal gelijke informatie verstrekken, toch zozeer de behoefte hebben aan een eigen persoonlijke internet pagina (PIP), of MijnGemeentepagina. Verbetering van dienstverlening? Is dat ook wel zo? En wat is dat dan waard? Zit de burger, of misschien het bedrijfsleven, daar ook echt op te wachten?

Oké, oké, ik moet eerlijk bekennen, wij doen er zelf aardig aan mee. Ook wij verkopen een MijnGemeentepagina. Maar ik wil u oproepen: ‘Koop het niet!’! Niet die van ons, niet die van uw CMS-leverancier en niet die van een ander. Naast leverancier, ben ik namelijk ook gewoon burger. En met MijnOverheid ben ik er toch van overtuigd dat een alleraardigst landelijk alternatief geboden wordt, mits het omarmt gaat worden. Op het moment dat ik zoiets zeg, komen er vaak allerlei bezwaren op me af.

“Maar daar kan men zich niet abonneren op de nieuwsbrief!”. Ja, inderdaad! En dan krijg ik die nieuwsbrief, mis ik nog de helft van de overheidsinformatie. En wat dacht u van een simpel registratieveld, of beter nog, e-formulier. En als u dan toch bezig bent, zorg er dan voor dat de nieuwsbrief netjes wordt afgeleverd in de Berichtenbox op MijnOverheid.

Of een bezwaar als: “Wij willen andere diensten aanbieden, bijvoorbeeld de signalering bij het (dreigend) verlopen van reisdocumenten”. En dat kan niet via de Berichtenbox van MijnOverheid?

Een andere die ik vaak hoor is dat men graag het zaakdossier wenst te tonen bij de zaken. Ok, die begrijp ik, maar wat is er mis mee om op MijnOverheid bij Lopende zaken aan te geven dat er een antwoord is verzonden, dat ik vervolgens netjes terug kan zien in de Berichtenbox?

En idealiter wenst men rechtstreeks vanuit het zaakdossier informatie toe te kunnen voegen of zelfs te wijzigen. OK, point taken. Begrijp me goed, er is zeker nog van alles aan te merken op MijnOverheid, maar alstublieft beste gemeenten, zet nu allen MijnOverheid in als Uw Persoonlijke Internet Pagina. Zamel eventueel nog wat geld in om KING en Logius nog wat onhebbelijkheden op te laten lossen en u maakt direct ook uw belofte als Poort naar de Overheid waar.

Bovendien… aansluiten zult u, aldus het NUP. Laat u er dan ook alstublieft maximaal de vruchten van plukken!

Door: Luuk van den Boom, Product Marketing Manager, Circle Software