Menu

Weert – 6 oktober vond de kick-off plaats van de implementatie van zaakgericht werken voor de gemeente Weert. Een projectkick-off in de stijl van Djuma, waarmee we weer aantonen op disruptieve wijze alle uitdagingen binnen zo’n project te lijf te gaan.

De adrenaline gierde door eenieders lijf toen de projectleden in een volledig elektrisch aangedreven bolide – een snelle Tesla Model S – van het gemeentehuis wegstoven. Op de eerste locatie ontving het projectteam de opdracht voor deze dag, laat de organisatie van de gemeente Weert op passende wijze kennismaken met Djuma mét een knipoog naar maatschappelijk verantwoord ‘ondernemen’. De implementatie is immers niet het feestje van het projectteam, maar van de hele organisatie. Diverse uitdagingen moest de projectgroep gedurende deze opdracht overwinnen.

Na een kennismaking met zaakgerichtwerken door middel van het ZGW Impact Game togen de projectleden naar het Weertse Klimbos. Teamwork, samenwerking en onderling vertrouwen en vert(r)ouwen op de uitrusting waren hier de sleutelwoorden. De link naar zaakgericht weken is hierbij snel gelegd. Een bergbeklimmer moet volledig kunnen vertrouwen op zijn uitrusting, die hem bovendien zo min mogelijk moet hinderen bij het leveren van zijn topprestatie en alleen daar ondersteunen waar dat wenselijk is. In feit geldt hetzelfde voor zaakgericht werken en de rol van het zaaksysteem. Vandaar de naam Djuma, afgeleid van de Jumar, een klem uit het bergklimmen.

Na de lunch reden de deelnemers naar Brownies en Downies om daar, samen met de medewerkers muffins in te pakken en te voorzien van een mooie Djuma sticker, terwijl er gelijktijdig een plan bedacht moest worden hoe ze deze muffins aan alle 400+ medewerkers konden overhandigen. Ja alle, dus ook diegenen die op de buitenlocaties werken, daar kwam ook even weer die Tesla van pas.

ZGW Impact Game

Een zeer belangrijk aspect van deze dag was de ZGW Impact Game. Het projectteam ervaarde door toepassing van gamification écht waar zaakgericht werken over gaat. Ook waarom het goed is dat de gemeente zaakgericht gaat werken en wat de consequenties hiervan zijn in de organisatie. Niet te vergeten, wat iedereen voor investering moet doen om zaakgericht werken te laten slagen. Niet een slaapverwekkende presentatie van een goedbedoelende projectleider, of een overenthousiast – en vaak onrealistisch – verhaal van een directeur, nam de projectleden hier in mee, maar enkel en alleen hun eigen ervaring tijdens deze game.

“Deze game is echt een eyeopener, zeker als je nog nooit op deze manier gewerkt hebt”, aldus de reactie van één van de deelnemers.

Gefaseerd

De komende periode gaat het projectteam intensief aan de slag om Djuma te implementeren. De uitrol van Djuma zal gefaseerd door de organisatie plaatsvinden, waarbij ook goed gekeken wordt naar de benodigde zaaktypen per afdeling. Het is tenslotte eenvoudig om in Djuma alles aan te passen op de werkwijze en wensen binnen de gemeente Weert. Hierdoor is de gemeente in staat om op laagdrempelige wijze live te gaan met zaakgericht werken in Djuma.